T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ŞEREFLİKOÇHİSAR - Fatih İlkokulu

Şereflikoçhisar´ı Tanıyalım

icerikler/sereflikochisari-taniyalim_794487.htmlŞereflikoçhisar´ı Tanıyalım

 

Tarihçi Merhum İ. Hakkı Konyalı tarafından yazılan ve 1970 yılında Şereflikoçhisar belediyesi tarafından bastırılan "Şereflikoçhisar Tarihi" adlı esere göre, Osmanlı dönemi yazmalarında adı"Koşhisar" olarak yazılan Şereflikoçhisar´ın bu ismi "çift kale" anlamına gelmektedir. Zamanla söylene söylene Koçhisar şeklini almıştır.

Tarihçi Merhum İ. Hakkı Konyalı tarafından yazılan ve 1970 yılında Şereflikoçhisar belediyesi tarafından bastırılan "Şereflikoçhisar Tarihi" adlı esere göre, Osmanlı dönemi yazmalarında adı"Koşhisar" olarak yazılan Şereflikoçhisar´ın bu ismi "çift kale" anlamına gelmektedir. Zamanla söylene söylene Koçhisar şeklini almıştır.
"Şerefli" unvanının Kurtuluş Savaşı´ndan sonra; Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında çok sayıda şehit vermesi sebebiyle Atatürk tarafından özel bir kanunla verildiği söylenmektedir.
Şereflikoçhisar toprakları ülkemizin en eski yerleşme alanlarındandır. Höyükler halindeki ilk yerleşmelerden çıkartılan güneşte kurutulmuş kiremitler Cilalı Taş döneminde bile buralarda yerleşildiğini göstermektedir. Kültür Bakanlığının höyüklerde yaptığı araştırmalardan anlaşıldığı üzere, MÖ. 3000 yıllarına kadar uzanan 5000 yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Hitit haritalarında Koçhisar höyüğünün yanından ve Tuz Gölü kenarından geçen yollara rastlanmaktadır. Daha sonraları Koçhisar varlığını Asurlar ve Frigyalılar zamanında da sürdürmüştür.
İlçede hüküm süren iklim İç Anadolu´nun bariz iklimi olan sert step iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlıdır. Yağış şartlarının yetersizliği sebebiyle ilçede hakim bitki örtüsü step, yani bozkırdır. Tepelik alanlar üzerinde yer yer meşe ormanı artıklarına rastlanır. İlçenin en önemli akarsuyu Ortaköy ilçesi sınırlarındaki Ekecik dağının batısından kaynağını alan ve Tuz Gölü"ne dökülen Peçenek çayıdır.
Türklerin Koçhisar Bölgesine gelmeleri Malazgirt Savaşından sonraya denk gelmektedir.MS. 1077 yılında Kutalmışoğlu Süleyman´ın Anadolu içlerini fethettiği dönemde Koçhisar´ın Türklerin eline geçtiği tarihçilerin ortak kanaatidir.Daha sonra Karaman oğulları´nın idaresi altında bulunmuştur.Fatih Sultan Mehmet tarafından 1466 yılında Koçhisar Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Kurtuluş Savaşında Koçhisar´dan genç yaşlı çok şehit verildiğinden Atatürk tarafından adının başına "Şerefli" unvanı konularak, diğer görüşe göre ide; yine Kurtuluş Savaşında Anadolu´daki yüzlerce şehit veren kazaları temsil en birazda Atatürk´ün hissi yaklaşımıyla-Koçhisar seçilmiş ve meclis kararıyla "Şerefli" unvanını alarak "Şereflikoçhisar" adını almıştır.
Şereflikoçhisar´ın tarihi sürecinin anlaşılmasında yardımcı olan bir çok tarihi mekan ve kalıntılar bulunmaktadır. Anadolu´nun bir çok yerinde olduğu gibi Şereflikoçhisar´da da Türbeler bulunmaktadır. Ekonomik açıdan ilk akla gelen Tuz Gölü´dür Bir çok tuz işleme tesisi bulunmaktadır.Cumhuriyetin ilk yıllarında halkın başlıca geçim kaynaklarından biri olan dokumacılık günümüzde tamamen yok olmuştur.Bağcılık ve önceleri pek meşhur olan testicilik bitme noktasına gelmiştir. Bir zamanlar Ebs-Keşan (Atçeken) adıyla anılan ve Osmanlı Ordusuna at yetiştiren Koçhisar´da at yetiştiren kalmamıştır.Ancak; köylerde küçük çaplı büyük baş hayvan besiciliği ve birazda sütçülük vardı. İlçenin ekonomik durumuna en büyük katkıyı yurtdışında çalışan işçiler yapmaktadır.
Tarihi süresince konumu sebebi ile Oğuz boylarından bir çok boyun bir arada yaşamasına elverişli bir yurt olmuştur. Çalışkanlıkları ile ünlü Peçenekler, savaşçılıkları ile ün yapmış (düşman gördüğünde yerinde duramaz diye tabir edilen) Çepniler, Nogay Türkleri bunlardan sadece birkaçıdır.
1466 yılında Karamanoğulları "Osmanlı Hakimiyetine geçtikten sonra "Osmanlının Arap ve Fars Kültürünün Etkisinde kalan Dili Öz Türkçe olan Karaman Oğulları topraklarında yaşayan Türkleri tekrar toparlanıp Osmanlıya baş kaldırmasın, gittiği topraklarda yaşayan insanları asilimize etsin zorunlu olarak Rumeli ye, Batı Trakya ya, İstanbul un Aksaray Semtine, Kıbrıs a zorunlu göç ettirilmiştirlerdir. Bazı boylarda Osmanlı Yönetimine karşı zorda kaldıkları için iz kaybettirmek amacı ile Anadolu nun çeşitli yerlerine gitmişlerdir. Yüzyıllar boyunca her savaşta, her ihtiyaç duyulduğunda ilk hatırlanan yerlerden olmuş yörenin insanları Anadolu Türkleri içinde. Boyların da zaman içerisinde küçük kaynaşmaları ile günümüzde genel olarak Türkmen ve Yörük aileleri haline gelmiştir.
Yöre insanları arasında zaman zaman, dürüstlüğü, cesareti, çalışkanlığı, güzelliği ile gıpta edilecek ve eşi kolay bulunamayacak türk evladlarını görmek buranın her zaman türk eli olarak kalmasını temenni ettiriyor insana.

 Şereflikoçhisar´ın Hititler´den bu yana yerleşim birimi olduğu sanılmaktadır. Selçuklular ve Osmanlılardan beri yerleşim birimi olduğu muhakkaktır. Selçuklular zamanında ilçenin kuzeyinde Koçhisar Kalesi kurulmuştur.

Çanakkale Savaşları´nda ilçeden çok kayıp oldugundan Atatürk tarafından şerefli ismini eklenerek Şereflikoçhisar diye anılmaya başlanmıştır.

1891 yılında ilçe olan Şereflikoçhisar Konya iline bağlanmış, 1933 yılında ise Ankara´ya bağlanmıştır. 1989 yılında Sarıyahşi 7 köyü, Ağaçören 27 köyü ile ilçe olup, Aksaray iline bağlanmıştır. Ayrıca Evren 9 köyü ile 9 Mayıs 1990 tarihinde ve 3644 sayılı 130 ilçe kurulması hakkındaki kanunla İlçe haline getirilerek Ankara iline bağlanmıştır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.10.2013 - Güncelleme: 13.09.2023 13:58 - Görüntülenme: 2816
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=JvgwC5FzCOwt=43s
  Beğen | 1  kişi beğendi